Nijenburg Grand Cru

Nijenburg etiket

Dit bier is gebrouwen ter gelegenheid van ons 5-jarig jubileum. En bij zo'n lustrum hoort een prachtig en bijzonder bier!

Qua stijl is het bier moeilijk in te delen, maar het lijkt nog het meest op een bier van het type Quadrupel: een vol en donker bier met een verwarmende en intense, moutige smaak en een licht zoetige afdronk. Daarnaast heeft het bier een kruidig en rokerig aroma.

Voor het bier zijn maar liefst 7 verschillende moutsoorten gebruikt, waaronder rookmout. Voor de hop gebruikten we een Duitse bitterhop en een Duitse aromahop. Tijdens het brouwen is suiker toegevoegd en aan het einde van het brouwproces koriander.

Een Belgische abdijgist zorgt voor nagisting op fles. Voor dit bier moet je rustig de tijd nemen, want het is complex van smaak en het heeft 9 - 9,5 % alcohol. EBC: 75, IBU: 24. Het bier kun je jaren bewaren en de smaak wordt dan rijper! Bewaar het op een koele en donkere plaats.

Op het etiket is het landhuis afgebeeld dat staat op het landgoed Nijenburg. Dat landgoed is sinds de 16e eeuw eigendom geweest van de families Van Egmond van de Nijenburg en Van Foreest, die er aan het begin van de 18e eeuw het huidige landhuis hebben neergezet. Het is nu eigendom van Vereniging Hendrick de Keyser. De Vereniging heeft ons toestemming gegeven om het bier naar de naam van het landgoed te vernoemen en een foto van het landhuis op het etiket af te beelden.
De Vereniging Hendrick de Keyser zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur. De Vereniging doet dit door panden te verwerven en ze vervolgens te restaureren en te verhuren.
Zie www.hendrickdekeyser.nl.

De foto en het etiket zijn gemaakt door de bekende Heilooƫr fotograaf Iwan Bronkhorst, zie www.iwanbronkhorst.nl.

Van de Nijenburg Grand Cru zijn inmiddels houtgerijpte versies verschenen: EIK, EIK & BOURBON, EIK & GRAPPA.


Terug naar "Ons Bier"