Ter Coulster Dubbel

Ter Coulster dubbel etiket

Ter Coulster Dubbel is een bier van het type 'dubbel', met een roodbruine kleur en een smaak die zoetig en moutig is en een vleugje chocolade bevat. Bijzonder is de toevoeging van honing uit Heiloo, waarbij ook honing van het landgoed Ter Coulster is gebruikt. De honing komt zowel terug in de geur als in de smaak maar is niet opdringerig. Het bier krijgt zijn bijzondere karakter doordat het op ambachtelijke wijze is gebrouwen met pils-, munch-, cara- en chocolademouten, basterdsuiker, koriander en fijne Duitse hopsoorten die vooral voor het aroma maar ook voor een beetje bitterheid zorgen. Een zorgvuldig uitgekozen Amerikaanse gist zorgt voor nagisting op de fles. Hoewel het bier makkelijk wegdrinkt, heeft het 7% alcohol.
Verkrijgbaar in flessen van 33 en 75 cl en fusten van 20 liter. Aanbevolen drinktemperatuur: 10-12 °C. EBC waarde: 55, EBU waarde: 25.

Op het etiket is het voormalige 'Huis te Coulster' afgebeeld omstreeks 1600, naar een schilderij van de 19-eeuwse schilder Charles Rochussen gebaseerd op een steendruk uit diezelfde periode van P.W.M. Trap. De afbeelding is te vinden in het boek 'Merkwaardige kasteelen in Nederland' van Jacob van Lennep en Willem Hofdijk en komt ook voor in de beeldbank van de Technische Universiteit in Delft.

De Honing

In ons Ter Coulster Dubbel wordt Heilooër honing gebruikt, wanneer nodig aangevuld met honing van imkers buiten Heiloo. De Heilooër honing die we toevoegen komt van twee hobby-imkers, Paul van der Molen en Jan Jansen. Beiden zijn lid van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging.

Paul van der Molen houdt vanaf 2003 bijen. Hij heeft bijenkasten staan op het landgoed ter Coulster in Heiloo en in de gemeente Langedijk. De honing van Ter Coulster is voor 95% afkomstig van de lindebomen die in het Ter Coulsterbos en in Plan Oost van Heiloo staan. De Ter Coulster honing heeft een mintachtige smaak en is donkergeel, wat kenmerkend is voor lindehoning.

Jan Jansen is al sinds 1988 met bijen bezig. Samen met Dries Olsthoorn hebben zij de imkerij Biehonnie. Hun bijenstal (geschikt voor max. 16 volken) staat op de volkstuin "de Aardbij" aan de Zanderslootweg in Heiloo nabij het Heilooër bos. De honing is afkomstig van de verschillende bloemen en bloesems uit de omgeving.

Zolang de voorraad strekt, is de Heilooër honing aan huis te koop bij:
- P.van der Molen, de Karremel 2, 1851 GE Heiloo, p.vd.molen@quicknet.nl
- J. Jansen, Imkerij Biehonnie , Nicolaas Beetsweg 40, 1851 CB Heiloo, sibos@quicknet.nl

Terug naar "Ons Bier"