Willibrordus Blond

Willibrordus Blond etiket

In 690 kwam Willibrordus in Nederland aan land. Rond 720 trok hij door Kennemerland om de nog heidense bevolking het christendom te brengen. Volgens de legende hadden Willibrordus en zijn metgezellen, aangekomen in de bossen van Heiloo, grote dorst. In die tijd was er nog geen Heilooer Blond Bier aangezien Willibrordus het Witte Kerkje dat op het etiket staat eerst nog moest stichten. Enigszins teleurgesteld groef Willibrordus daarom maar een kuil die na een gebed volstroomde met water. Bij de bron bouwde Willibrordus een houten kapel, het eerste kerkje van Heiloo, op de plaats van het huidige Witte Kerkje en de Willibrordus put.

Omdat ook tegenwoordig de dorst van de Heilooer gelest moet worden heeft Brouwerij Heyloo op verzoek van de organisatie van Willibrordus 2015 het Willibrordus Blond bier gebrouwen.

Voor het bier zijn pils-, tarwe- en caramout gebruikt. Duitse Hallertauer hopsoorten zorgen voor een mild aroma en geven het bier een klein bittertje in de nasmaak. Het frisse karakter wordt versterkt door het gebruik van een Duitse gist uit Beieren, die ook voor een soepele afdronk zorgt. Het alcoholpercentage bedraagt ca. 5,5 %. EBC: 12, IBU: 18.
Resultaat: een lichtblond bier met een heerlijke smaak, en het is een prima doordrinker!

Op het etiket, afgeleid van een oude schoolplaat uit het Onderwijsmuseum te Dordrecht, staat uiteraard Willibrordus. Het etiket is ontworpen en aangebracht in samenwerking met het Activiteitencentrum van GGZ te Heiloo.

Terug naar "Ons Bier"